• Cosmetics Bio

Всичко за праймер и обезмаслител.

Актуализирано: 2 Май 2019

Авторска статия от Евгения Александровна

Изграждане на ноктите – трудна процедура, която се състои от няколко етапа. По време на моделирането на изкуствения нокът, майсторът използва много и различни препарати, които подпомагат подготовката на нокътната плочка за нанасянето на гел или акрил. Понякога дори ние майсторите не знаем кое какво е и за какво се използва, защото производителите създават хиляди препарати и ги наименоват по различен начин. Искам да обясня значението на продуктите: обезмаслите, дехидрататор /фрешър/, ултрабонд и праймер.


Обезмаслител и дехидрататор се използват за подсушаване на нокътната плочка. Някои хора бъркат дехидрататор с обезмаслител. За да видим разликата между двете е необходимо да разберем какви са техните функции. Обезмаслителят премахва от нокътната плочка прах и мазнина, като по този начин подготвя нокътя за по-доброто свързване с моделиращия материал. Най-често след това се нанася и праймер. Дехидрататорът премахва излишната влага от нокътната плочка и го изсушава по-дълбоко. Може да направим извода, че и двата продукта решават един и същ проблем, но обезмаслителя го прави повърхносттно, а дехидрататорът – в дълбочина. За да определите кой продукт да използвате във вашия конкретен случай, трябва да имате предвид някои характеристики на организма. Ако клиента е склонен към по-интензивно потене и има мазна кожа, то преди изграждане е по-добре да използвате дехидрататор. Ако няма такива проблеми, може да използвате обезмаслител. И двата продукта се нанасят след дезинфекция на ръцете, избутване на кутикула и буфериране на нокътната плочка.


Характеристика и видове праймери.

Сблъсквалите се с понятия като „праймер“ и „ултрабонд“ много често ги бъркат. Някои производители наименоват по този начин препарати с различен начин на действие. За да разберем какви функции изпълняват те е необходимо да се запознаем със значението на термините. За начинаещите майстори ще бъде полезна и инструкцията, която ще помогне да се определи продукта. Думата „bond“ се превежда от английски като „свързват“. Това означава, че в процеса на изграждане ултрабонда служи като лепило, което е предназначено за подсилване на връзката между гела или акрила и естествения нокът. Освен това предотвратява отслояването на свободния край. „Праймер“ се превежда като „основа“. Тази течност подпомага да се подготви естествената плочка за нанасянето на изграждащ гел или акрил. В зависимост от състава си, праймерът може да бъде киселинен или безкиселинен.


1. Киселинният праймер се нанася върху нокътя преди базата. Функцията на това средство е да възбуди кератиновите връхчета на нокътната плочка, за да подобри връзката с изкуствения материал. При използване върху ноктите е важно праймерът да не попада върху кожата, тъй като съдържанието на агресивни съставки може да причини изгаряне. След като течността изсъхне, ноктите побеляват, което показва, че препаратът е напълно изпарен. Киселинният праймер действа и като дехидрататор, допълнително изсушава нокътната плочка. За клиенти с по-обилно потене или влажна кожа се препоръчва използването на този праймер преди използването на база, което ще предотврати отслояване.

2. Безкиселинният праймер изпълнява функцията на двойнозалепващо тиксо, като осигурява надеждно и здраво захващане на естествения нокът с изкуственото покритие. Препоръчва се да се нанася върху сухи нокти, които не се нуждаят от допълнително изсушаване. Този препарат внимателно почиства ноктите, без да уврежда структурата им. Тъй като този продукт не причинява алергични реакции, той може да се използва и при чувствителни нокти.


Надявам се, че моите знания и наблюдения са били полезни за вас. Пожелавам на всички хубав ден и прекрасен маникюр!5716 преглеждания

Cosmetics Bio LTD  Варна, България

cosmetics-bio@mail.ru

Produced by Cosmetics Bio LTD