• Cosmetics Bio

Един от популярните начини за грижа за ноктите е апаратният маникюр

Авторска статия от Евгения Александровна

За разлика от класическите маникюри, тук се нуждаете от специална електро-механична машина - електропила или фрезер. Този метод трябва да се използва без предварително навлажняване на пръстите и да се работи върху суха повърхност. Но е невъзможно да се постигне желаният и качествен резултат от апаратен маникюр, без да се използва цял арсенал от специални накрайници.

Накрайниците се различават в следните материали:

• Алмазни;

• Керамични;

• Твърдосплавни(метални, титанови);

• Гумени държатели с шапчици;

• Каменни абразиви;

• Филцови (пясечени).


Алмазните накрайници, поради техните физични свойства, обикновено се използват по време на работа с кутикула, при чупливи нокти, както и когато е необходимо да се маха птеригиумът (тънък слой под кутикула, който се залепва върху нокътната плочка). Но алмазните накрайници също имат абразивност, степента, на която може лесно да се определи от цвета:

Жълто - изключително фини;

Червено - малко;

Синьо - средно;

Зелено - едро;

Черно - супер едро (използва се само за педикюр).


Честота на смяна на алмазните накрайници е на всеки 3-4 месеца.


Керамичните накрайници са предназначени както за домашно, така и за професионално използване. За разлика от алмазните накрайници, те са по-фини, което пък е идеално при работа с меки нокти и тънки кожички.
Твърдосплавните накрайници са изборът на истинските професионалисти. Тъй като са изработени от силни сплави, те се използват за работа с кожичките и страничните ръбове. Металните накрайници са идеални при работа с акрил или гел. И при правилна работа бързо премахват изкуствения материал за минути.

Гумени държатели с шапчица - находка за начинаещите. Комбинацията от силиций и карбид привлича вниманието с ниски разходи и удобство за използване. Можете да намерите такива накрайници във всеки специализиран магазин. Те се различават по размер, диаметър и абразивност.Каменни абразивни накрайници.

Те могат да бъдат исполвани както професионално, така и в домашни условия. Такива накрайници имат различни степени на износване и са подходящи за буфериране на неравните повърхности на пръстите и да оформят ноктите, а също така се използват за деликатните части.


Филцови (пясъчни) накрайници се използва за буфериране и полиране на ноктите. Също така с тях може безопасно да премахнете база от ноктътната плочка. Те имат сравнително бърз период на износване, но тяхната цена е ниска.

Предимства на апаратния маникюр:

1. Фрезерът е безопасен по отношение на възможни наранявания и инфекции. Начинът му за отстраняване на кожичките е само чрез премахване на мъртвите клетки на кожата и кутикула, а правене на маникюр с режещи инструменти предпоставя изрязването на кутикула и често води до нараняване на кожичките и кутикулата, а оттам и риска от инфекция.

2. Апаратният маникюр не изисква предварителна подготовка. В този случай не е необходимо да накисвате ръцете, да прилагате омекотители или препарат за отстраняване на кожичките. Всичко се извършва на суха кожа.

3. Апаратният маникюр е по-деликатен процес и е идеален за хора с тънки кожички или за хора с близко разположени до повърхността кръвоносни съдове.

4. Фрезерът също така е идеална възможност за лечение на груби участъци от кожата, където класическият маникюр не върши работа.

5. Cлед премахването с фрезер, кутикула расте много по-бавно и няма риск от появата на срупове и изсъхнали кожички.

Но ние трябва да помним: при неправилна работа с фрезер има риск за травмиране на нокътната плочка и дори до пълната му деформация.

При извършване на работа по обработката на кутикула трябва да се спазват следните правила:

1. Да се работи при скорости от 15 000 - 25 000 оборота. По този начин кутикула и кожичките се почистват бързо и качествено и няма неприятни усещания.

2. Не можете да останете на едно място повече от 2 секунди, защото има опасност от изгаряне и нараняване на кожата.

3. Не натискайте накрайника върху кожата и ноктите, защото в противен случай можете да нараните клиента.

4. Когато работите с режещия инструмент, трябва да посочите обороти в обратна посока от движението му. При тази техника се премахват мъртвите кожни клетки.

Важно! Използвайте различни накрайници при маникюр и педикюр. На първо място, това е изискване продиктувано от хигиенни съображения - по пръстите на краката се натрупват повече мръсотия и бактерии, отколкото по тези на ръцете. На второ място, кутикулата на крака е по груба и за нейната обработка е необходим по едър накрайник. А едрият накрайник може да повреди нежните части на пръстите.


И така, с какви фрези да се обработва кутикула и каква е тяхната "специализация"?

Ще се нуждаете от много малък набор, може би, докато придобиете опит, след което ще го намалите още повече или ще намерите универсален накрайник за себе си. За по-голяма яснота, под всяко описание на накрайник за кожичка е дадена снимка:

1. Топче. Използва се за отстраняване на кожички. Този накрайник е много удобен при работа с области, близки до ноктите. Този дизайн ви позволява деликатно отстранявате на неравностите и кутикула, без да докосвате повърхността на ноктите.

2. Цилиндричен конус с тъп край или остър край. Нарича се още пламък или игла. Може да се използва за отстраняване на птеригиума. Също така ще бъде подходяща за отстраняване на роговицата. Този накрайник има две разновидности - с остър и със заоблен връх. Накрайникът с остър връх прави по-чиста работа, но не се препоръчва за използване от начинаещи. Със заоблен връх е по-малко травматична и по-подходяща за тези, които тъкмо започват да овладяват технологията на апаратния маникюр.

Керамичните и алмазни накрайници са най-подходящи за премахване на кожичките и кутикула. Изборът на това с кой инструмент за отстраняване на кутикула ще се работи, зависи от неговата твърдост и дебелина. Керамиката е по-подходяща за груби кожички. За тънката кожа ще помогне само фино зърнист диамантен накрайник. Но във всички случаи, при работа с кутикула, идеален вариант е използването на няколко типа фрези.

Дезинфектирайте накрайниците в специални разтвори или в UV стерилизатори, защото високите температури могат да деформират и да затъпят острите ръбове на фрезите.

Надявам се, че моите знания и наблюдения са били полезни за вас. Пожелавам на всички хубав ден и прекрасен маникюр!

554 преглеждания

Cosmetics Bio LTD  Варна, България

cosmetics-bio@mail.ru

Produced by Cosmetics Bio LTD