• Cosmetics Bio

Запечатваме или не запечатваме свободния край?

Авторска статия от Евгения Александровна


Споровете да запечатваме ли свободния край или не продължават вече дълго време. Тази тема е много актуална от 2017. И една от най обсъжданите теми между майсторите.


Лично аз вече от година не запечатвам свободния край. Правя изключения само ако клиентът настоява или правя френски маникюр. Но вече и при тях в повечето случаи не запечатвам.


Някои майстори вече се отказаха, други още продължават. Преди да напиша тази статия и да започна да твърдя че е по добре да не запечатвате свободния край, аз загубих доста свободно време и труд за да експерементирам и да съм сигурна че това е по добрият начин, и всичко това продолжи повече от година.


Използвах различни бази на различни нокти, които бяха натоварвани и носени по различен начин. Например забелязах че при момичетата които работят на компютър при запечатване гел лака не издържа дори и 3 седмици, защото има съприкосновение на свободния край със клавиатурата и има многократни макар и леки удари по него. Точно при такъв тип клиенти не препоръчвам запечатване на свободния край, понеже опитът и експерементите ми показаха че със запечатан край се износват и окъртват много по бързо. А със не запечатан край всичко стои прекрасно. И без значение какви са ноктите: дълги, къси, меки и т.н.


Днес ще ви раскажа поподробно защо да не запечатваме.

Някога се запечатваше, тъй като самите бази бяха много по твърди. Производителите препоръчваха да се работи така защото тогавашните бази бяха наистина здрави, износоустойчиви и единственият проблем беше че базата се пукаше и цепеше и отслояваше в свободния край. Понеже самата база не беше еластична.

Добре е да знаете, че нокътната плочка лесно се разширява и свива под влиянието на външните фактори. Така че много компании взеха това под внимание и измислиха нови формули: каучукова база (rubber base) . Адхезията (връзка между естествен нокът и искуствен материал) се подобри, материалът стана по-издържлив, по-еластичен, по-дълготраен.

Ето един добър пример за запечатване на краищата. (Снимка от интернет).


Ще ви обясня:


По време на носенето, свободния край се изтрива и заобля първи, но това не влияе върху дълготрайността на покритието, защото това не може да бъде причина за цялосно отслояване на изкуственото покритие на нокътя.

При старата система на обучение всичките препоръчваха да се запечатва със: базата, цветът и топът. И при това положение се получаваше едно голямо натрупване на материал в свободния край, който първи се отслояваше посредством удари, чоплене и от там тръгваше отслояване върху целия нокът.

По начало искуственото покритие на ноктите е измислено с цел красота и естетика. Ние всичките се стремим да правим перфектно гладки и равни нокти. И така ако запечатваме, сбодения край вече имаме дебело коремче, което разваля всичко. Например, при прекалено количество на материал, формата е изкривена, а вместо красив и равен квадрат с красиви ъгли имаме некрасив заоблен нокът с неправилна форма.

Разбира се има и своите тънкости. Първо че трябва да избирате правилна база на определени нокти: на меки нокти слагаме еластична база, на твърди – по твърда база (много е грешно да се работи само със една база). Дори и най добрата база при определен тип нокът може да се окаже напълно неподходяща за дадената стуктура на определен нокът и да се отслои, но това не прави базата лоша, а неправилно подбрана.


Свободния край нетрябва да е по дебел от около 1 мм, ако не можете да добиете представа, просто вижте дебелината на естествения нокът и се стремете да постигнете подобна дебелина. Ако трупате прекалено много гел, няма никакво значение дали ще запечатвате или не свободния край – еднозначно вие ще имате некрасиви и с неправилна архитектура нокът. И ако не ви се получава да ги правите близки до визията на естествен нокът, то вие имате нужда от обучение.

Ако зададете въпрос на производителя, дистрибутора или продавач-консултант дали материалът е добър или от ново поколение или издържа дълго време – всички ще ви опишат техния продукт като най-новия, най-качествен и най-дълготраен. И никой дори няма да намекне за минусите на продавания от тях материал. Доверявайте се единствено на себе си като проверявате. Но препоръчвам да предупреждавате клиентите си когато експериментирате с нова техника или продукт като им обещаете че при евентуални проблеми ще преправите ноктите им. Понеже ако не го направите рискувате да ги изгубите.

От личен опит повтарям. 90% отлепване или окъртване в свободния край става заради дебело запечатан край. Можете да проболжите да ги запечатвате, няма нищо страшно в това. Но правите това разумно. И не дебело. А моето мнение – че това е просто допълнителен расход на материала и усложняване на процедурата.

Не запечатвам крайчета. Освен това, аз дополнително подпилявам свободния край в края на работата. И това не влияе на носимостта на материала. А изглежда винаги по равно, красиво и естествено.

192 преглеждания

Cosmetics Bio LTD  Варна, България

cosmetics-bio@mail.ru

Produced by Cosmetics Bio LTD