• Cosmetics Bio

Инфекция

Актуализирано: 2 Май 2019

Авторска статия от Евгения Александровна

Какви инфекции са опасни за жените, които си правят салонен маникюр? Едно от най-разпространените заболявание е гъбички по ноктите. Със сигурност всяка жена е чувала за това неудобство, което често се среща в ежедневието.

Гъбички по ноктите може да получите на всяко публично място, ако не спазвате правилата за лична хигиена. Разбира се, съпротивлението на всеки оргънизъм също е от значение. Много хора са страдали от този проблем без дори да имат представа как точно са получили инфекцията. Гъбичките засягат нокътната плочка и задължително изискват специално лечение. Повечето хора не подозират за съществуването на гъбичките в ранните етапи от тяхното развитие, така че ако имате сърбеж, промяна в цвета на ноктите или неприятна миризма, то е необходимо да потърсите лекарска помощ. За да развиете гъбична инфекция не е нужен кръвен контакт. Достатъчно е да докоснете нокътя до предмети, които вече са имали контакт с инфекцията и не са били почистени. При гъбичните заболявания цветът на ноктите може да бъде много различен. Промяна в пигментацията, обаче, може да възникне и в следствие употребата на медикаменти.


Има няколко вида гъбични заболявания:


1. Гъбични заболявания на кожата и ноктите, причинени от растителни микроорганизми – гъбички. Инфекцията се появява чрез контакт с болни хора или животни или заразени предмети. Гъбите се разпространяват на повърхността на плодове, зеленчуци, човешката кожа и по животните.

2. Често заболяване е епидермофитията на краката и ноктите. Епидермофитията на краката започва между пръстите, проявява се като отслояване на нокътната плочка от самия пръс. Епидермофитови нокти се наблюдават по-често на палците на краката. На нокътната плоча се появяват петна и ленти с жълт цвят, нокътят се удебелява и става крехък. Инфекцията възниква във баня, душове, когато се използват чужди заразени обукви и др. обилното изпотяване, както и ранички или напуквания на кожа на краката също увеличават риска от заболяване.

3. Рубромикозата на кожата на дланите и краката с увреждане на ноктите (заболяване, причинено от гъбички) се характеризира със загрубяване на кожата, която е покрита с люспа. Кожата между пръстите също се лющи. В ноктите се образуват жълти или сиво-бели петна и ленти, но ноктите не променят формата си и не губят блясъка си.

4. Трихофитозата на кожата се характеризира с удебеляване и лющене на кожата. Забележими са ярки петна, които имат очертание на кръгла яка. Трихофитозата на ноктите е по-често срещана на пръстите на ръцете. Вътре в нокътната плоча се появяват сиво-бели петна, започващи от свободния край на нокътя.

5. Микроспорията е гъбична болест, предавана чрез инфекция от болни хора или животни (котки, кучета). Тя засяга гладката кожа, кожата на глава и по-рядко ноктите. Подобна е на трихофитозата.

Лечението на гъбични инфекции по ноктите е дълго. Профилактиката се състои в хигиенична грижа за кожата, индивидуална употреба на битови предмети (кърпи, обувки), честа дезинфекция на банята, подове, душове и др.


Как да се предпазите от инфекции в козметичния салон по време на маникюр?


Нека да разгледаме основните правила:


- Внимателно огледайте целия салон. Всъщност, от обстановката в салона, могат да се придобият различни изводи. Ако, например, салонът е чист, то майсторите са добре подготвени и вероятността да се грижат по-добре за безопасността на клиента е по-голяма. - Наличие на няколко комплекта за маникюр при майстора. За да унищожите напълно всички микроби ще са необходими около 4-5 часа, затова е необходимо майстора да разполага с необходимия брой инструменти. Уверете се, че не обработват ноктите ви със същите инструменти, с които са обработвани ноктите на предишния клиент.

- Не се колебайте да задавате въпроси. Вие сте клиент и имате право да знаете как точно майсторът дезинфекцира консумативите си.

- Вижте как майсторът дезинфекцира ръцете си. Най-добрият вариант е, ако майстора използва медицински ръкавици за еднократна употреба, с които да работи през цялото време, но ако не е така, уверете се, че е измил ръцете си със сапун и ги е избърсал със субстанция, съдържаща алкохол или с друго дезинфекциращо средство.

- Предпочитайте апаратен маникюр. Този метод намалява риска от инфекция с различни заболявания и можете да бъдете спокойни, че ноктите ще бъдат в отлично състояние още по-дълго. Апаратният маникюр е отлична профилактика на инфекцията.

Съществуват и други повреждення на ноктите, които трябва да се вземат под внимание:

Белите петна и ленти върху ноктите (леуконихия) не са симптом на заболяване. Те са резултат от слабо увреждане на ноктите, наранявания на пръстите.

Поднокътното натрупване на кръв (хематома). Хематомът на нокътя е кръвоизлив под нокътната плочка, в резултат на удар на пръста, който я притиска. Малкото кръвотечение постепенно се преминава към свободния край на ноктите и след извествно време изчезва. Голям кръвоизлив в областта на матрицата може да предизвика отслояване на нокътната плочка.

Наранявания на ноктите по време на маникюр и педикюр. Увреждане на кожата и ноктите се случва доста често. В този случай се появяват пукнатини през които микроорганизмите навлизат в кожата и развиват възпаления, коите предизвикват промени в нокътната плочка. Повредите възникват при избутване или отрязване на кутикулите, ако тези действия се извършват неточно. Ако маникюрът е направен неточно, тогава повърхността на ноктите става вълнообразна. При непрофесионален маникюр с некачествении лакове, бои, ацетон и други химически агресивни вещества, нокътната плочка започва да се отслоява и да се появяват микро пукнатини, свободния край на нокътя се бели, понякога дори се появява сърбеж. След спиране употребата на вредните материали, нокътната повърхност постепенно се връща към нормалното си състояние, след растежа на ноктите.

От описаното по-горе става ясно, че в много случаи промените на нокътната плочка са причинени от инцидентни или системни травми на нокътя. За да не се случи това е необходмо да се предпазват ноктите от случайни наранявания, травми на работното място, както и да се избягва носенето на тесни обувки. За да се предотввратят заболявания по ноктите е важно да се полагат ежедневни хигиенни грижи за ръцете и краката, ноктите да бъдат изрязвани навреме и правилно и да се носят меки и свободни обувки.

Особено неприемливо е да се нараняват кожичките по време на маникюр и педикюр. Тези процедури трябва винаги да се извършват внимателно, като се спазват всички стандартни хигиенни изисквания.

Важно е да намерите не само добър майстор, а и салон, в който обръщат специално внимание на чистотата и дезинфекцията на инструментите. Има голям брой инфекции, предавани от един на друг клиент чрез средствата за маникюр. Всякакъв вид пинсети, пили, ножици и други, трябва внимателно да бъдат обработени, за да се унищожат всички възможни бактерии по тях.

43 преглеждания

Cosmetics Bio LTD  Варна, България

cosmetics-bio@mail.ru

Produced by Cosmetics Bio LTD