• Cosmetics Bio

Каква е разликата между топ с лекав слой и топ без лепкав слой.

Авторска статия от Евгения Александровна

Добър ден на всички! Днес искам да отговоря на един от най-често задаваните въпроси, а именно: каква е разликата между топ с лекав слой и топ без лепкав слой.


Както на всички е известно, топовото покритие е предназначено, за да защитава цветното лаково покритие (гел лака) на нокътя от повреди и надраскване. Топът придава на нокътя допълнителна дебелина и здравина, прави го по-устойчив на счупване. Топ се използва както при изграждане с гел, така и с акрил. Една от най-важните негови функции е запечатването на изградените нокти, което удължава срока на носене на маникюра. Ако топът е гланцов, то той придава красив блясък на дизайна, а ако е матов – създава ефект „мат“, който също е много модерен. Основната задача на топа е удължаване времето на издръжливост на всички пластове гел лак и декорации, които са нанесени. По-долу ще обясня плюсовете и минусите на топовете с лепкав и без лепкав слой.

Топът без лепкав слой е предназначен за работа с изкуствени нокти. Няма значение с какво е изграден нокътя – с гел, с акрил или удължители. Този тип топове са по-твърди, по-износоустойчиви, гланцови са за по-дълго време, надрасква се по-алко, спестява време при работа и има безброй положителни качества. Има и един голям минус – при нанасяне на естествени нокти се напуква при огъване, защото е твърд и не се поддава на стресово нагъване. Именно заради това много често се напуква. Понеже е предназначен само за покритие е по-твърд и не е гъвкав. Друго положително качество на тези топове, е че служат прекрасно като междинни топове. Когато искате да отделите различните декорации и не желаете да се получи размазване, покривате с топ, полимелизирате го и продължавате да рисувате.

Топ с лепкав слой: единственият голям плюс на топа е, че е гъвкав и може да се използва при работа с гел лак. Поддава се на огъване без да се напуква, защото характерната му черта е, че е по-мек и гъвкав. Точно това му качество, обаче, го прави по-податлив на надрасквания и други наранявания. След пълната му полимеризация е необходимо да изчакате поне 30 секунди, за да изстине напълно. Ако премахнете лепкавия слой по-рано, то рискувате да загубите голяма част от блясъка и дори топът да изглежда матов.

При по-старата технология всички маникюристи работеха по една и съща система: праймер – база - гел лак – декорация - топ. Новите тенденции, обаче, налагат нов начин на работа от няколко години насам, при който преди запечатването с топ се нанася и един слой база, защото съвременните бази действат като укрепващ слой, а в същото време и като защитен слой на самата декорация. Заради това, че базата е гъвкава и се нанася като по-плътно покритие, тя укрепва допълнително нокътя като го прави по-устойчив. Предпазва декорацията максимално и чудесно служи за спойка между нея и топа. Всички топове се нанасят тънко, а ако са с лепкав слой, то те се надраскват много по-лесно. Ако топът е без лепкав слой, то той ще се напука. Поради тази причина, ако декорацията е запечатана само с топ, има шанс да се повреди свободния край на нокътя или цялата му повърхност да се деформира.

След като изброих всички положителни и отрицателни страни на топовете, вие сами можете да изберете идеалния вариант за вашия начин на работа.


Надявам се, че моите знания и наблюдения са били полезни за вас. Пожелавам на всички хубав ден и прекрасен маникюр!

1153 преглеждания

Cosmetics Bio LTD  Варна, България

cosmetics-bio@mail.ru

Produced by Cosmetics Bio LTD