• Cosmetics Bio

Какво трябва да знаете за прахоуловителя?

Авторска статия от Евгения Александровна


В помощ на майстора. Какво трябва да знаете за прахоуловителя? Защо се нуждаем от прахоуловител при маникюр? Какво представлява той?

В процеса по изграждане и поддръжка на ноктите, майсторите изпълняват действия за изпилване. Прахът, който се появява по време на процедурата не попада само върху мебелите, но остава и във въздуха, който диша както клиента, така и самият майстор. Прахът съдържа вредни химикали, използвани при създаването на красив маникюр. Някои маникюристи откриват решение на проблема, като се снабдяват със специални мааска и очила, но това не е много естетично и изобщо не защитава клиента. Праховите частици които се вдишват и попадат в белите дробове имат лош ефект върху организма и е възможно да предизвикат различни заболявания като астма, ринит, трахеит, а също и алергични реакции. Ето защо своевременното почистване на този прах е необходимо, когато работите с ноктите.

Прахоуловителят се използва за навременно предпазване на работната повърхност от прах и възникващите, по време на маникюра, малки отпадъци. Благодарение на него, финия прах не остава във въздуха и клиентът, както и майстора не вдишват вредните вещества и не рискуват развиването на заболяване на горните дихателни пътища. Използването на прахоуловител е много лесно и просто. Практически безшумното устройство дава на клиента комфорт и увереност, че е предпазен.

За да бъде работата на специалиста възможно най-удобна, се препоръчва прахоуловителят да се избира според следните характеристики:

· Висока производителност – машината трябва ефективно да абсорбира праха, още преди той да се е разпространил в помещението.

· Качествен материал на прахоуловителя – не трябва торбичката да пропуска частици прах.

· Компактен – прахоуловителят не трябва да заема много място върху работната повърхност, но да предпазва при извършване на процедурата.

· Безшумна работа – силният звук по време на работа води до раздразнителност, загуба на време, умора на майстора, което до голяма степен засяга качеството на процедурата и крайния резултат.

Принцип на действие. Основно, маникюристите са разделени на два „лагера“ – едните смятат, че масата с вграден прахоуловител е много по-удобна, а другите – че закупуването на всеки елемент поотделно е по-добрият вариант. Трябва да уточним, че прахоуловителят, който е отделно от масата може да се използва и при работа с педикюр. Важно е да имате поне две торбички, които да подменяте на всеки 2-3 дни, в зависимост от количеството работа. Вторият фактор е силата на уреда. Колкото по-мощен е той, толкова по-чисто ще бъде работното ви място. Освен това е важно да се имат предвид и разходите, които могат да възникнат при евентуална повреда на прахоуловителя. Маникюрната маса с вграден прахоуловител е много по-скъпа от обикновен такъв.


Предимства на вградения прахоуловител. За майсторите естетичния външен вид на работното място е много важен. Вградения прахоуловител е почти невидим и изобщо не заема място. На повърхността на масата се виждат единствено металната мрежа, която се намира под ръцете по време на мникюра. Силата на уреда за абсорбиране на прах, монтиран в масата е по-голяма от тази на преносимите устройства. Те са в състояние да работят без прекъсване в продължение на няколко часа и имат дълъг гаранционен период, което е важно, ако са в постоянна експлоатация. Един от недостатъците е, че работата по маникюра понякога изисква преносим прахоуловител. Мощността на тези прахоуловители обикновено е около 30W.


Предимства на настолен прахоуловител с един вентилатор. Много майстори споделят, че достатъчно мощният прахоуловител дава възможност да се поддръжа масата чиста. Мощността на тези прахоуловители е около 24W. Такъв прахоуловител играе ролята на подлакътник. Освен това има специално вградено устройство за намаляване нивото на шума на вентилатора. Почти всеки такъв преносим прахоуловител е оборудван с включена в комплекта торбичка. Този уред, поставен върху масата на майстора, засмуква всички дребни отпадаци веднага след появата им. Благодарение на него, вредните вещества нямат възможност да се натрупат във въздуха. Използването на прахоуловителя е много просто. За да направите това, трябва просто да го свържете към електрически контакт. Всмукването на прах се случва през малък прозорец на разстояние от 5-10 см. В допълнение към самия уред има и торба, която събира праха, който периодично трябва да бъде изхвърлян, за да може устройството да работи бързо и ефективно.


Предимства на прахоуловителите с три вентилатора. Тези прахоуловители са оборудвани с 3 мотора с мощност от по 12 W всеки. Така общата мощност на вентилаторите е 36W. Благодарение на това, тези модели на прахоуловителите са едни от най-мощните и в същото време – едни от най-тихите. Мощната им всмукателна сила привлича праховите частици на разстояние до 10 см. Удобният дизайн дава възможност за работа с 2 ръце, което осигурява комфорт на клиентите ви. Корпусът е изработен от пластмаса, меката част за поставяне на ръката е покрита с изкуствена кожа. В комплекта са включени 2 торбички за прах, които могат да се сменят.


Изборът на вграден или преносим прахоуловител е въпрос на личен избор и зависи единствено от индивидуалните предпочитания на майстора.

447 преглеждания

Cosmetics Bio LTD  Варна, България

cosmetics-bio@mail.ru

Produced by Cosmetics Bio LTD