• Cosmetics Bio

Най-често задавани въпроси.

Авторска статия от Евгения Александровна


Често момичетата се обръщат към мен и задават едни и същи въпроси. Това са клиентки, колежки и членове на различни групи за маникюр. Именно заради това реших да събера тези въпроси на едно място.

И така, започваме:

1. Какво е гел лакът? Това е течен гел с пигменти, който има уникални свойства. Нанася се върху ноктите като обикновен лак, но се изсушава в специална лампа с UV (2 мин.) или LED (30 сек. – 1 мин.) светлина, също като гел. Подходящ е за жени, които искат маникюрът им да издържа по 2-3 седмици, защото е дълготраен.

2. Как е правилно да нанасяме гел лака? Кратка схема за нанасяне:

· Избутваме кожичките с избутвач, ако има нужда обработваме и с електрическа пила.

· Премахваме гланца на естествения нокът с помощта на буфер пила.

· Махаме праха с четка.

· Обезмасляваме нокътя със специална течност: праймер или обезмаслител.

· Нанасяме база, изсушаваме. Не изтриваме лепкавия слой, а върху него нанасяме на тънки слоеве гел лака – 2-4 слоя, в зависимост от покривността на гел лака. Изсушаваме в лампа всеки слой. Запечатваме с база, за да закрепим декорацията. Изсушаваме.

· Накрая покриваме всичко с топ.


3. Как да изберем гел лака? Най-важното при избора е да обърнете внимание на покривността на гел лака, както и дали четката му ще ви е удобна за работа. Трябва да обърнете внимание и на количеството, защото често ни се струва, че един гел лак е евтин, а всъщност количеството му е малко. Ако сте майстор и имате голямо текучество на клиентите, то по-големите бутилки ще са по-изгодни за вас. Обикновено срокът на годност на един гел лак е около 2 години.


4. Може ли да се използват база, гел лак, гел и топ на различни марки? Всеки производител препоръчва да използвате в комбинация само неговите продукти, но моето лично наблюдение показва, че това въобще не е задължително. Важно е единствено да подберете база и топ на по-високо ниво, докато гел лакът не е от чак такова значение.

5. Защо едни казват „ши лак“, а други – „гел лак“? Първоначално „ши лак“ се наричаха гел лаковете от компанията CND – Shellac. Това е пантентованото им название за гел лак.

6. Какво е магнитен гел лак или гел лак с ефект „котешко око“? Магнитният гел лак или гел лакът „котешко око“ са специални гел лакове, които имат в състава си метален прах. Преди да изсушите гел лака е необходимо да използвате специален магнит като го доближите до нокътя в посоката, в която желаете да се получи ефекта. По този начин металният прах ще се придърпа към магнита и ще създаде блясък или градиент. Полученият ефект прилича на окото на котка, от където идва и названието му.

7. Как да укрепя допълнително ноктите преди нанасянето на гел лак? Напомням, че ако спазвате правилните техники за работа с гел лак, то нямате допълнителна нужда от укрепване. Често маникюристите използват акрилна пудра, която посипват върху все още не изсушена база, за да укрепят маникюра. Това е заблуждение. Акрилът е по-евтин от съставките на една база и, ако наистина това щеше да помогне, то тогава самите производители биха използвали акрил в базата, за да спестят пари. Щом химичното производство не предприема това, значи и техниката не работи.

8. Как да разберете колко износоустойчив е гел лакът? Издръжливостта на гел лака зависи от използваните база и топ, защото самият той няма досег с нокътя. Отдолу той ще издържа толкова време, колкото издържа базата, а отгоре – колкото топът. Изводът е, че гел лаковете не са износоустойчиви покрития, а просто придават цвят на декорацията.


9. Колко слоя гел лак е нужен, за да получите красив и гладък маникюр? Обикновено 2-3 слоя са достатъчни, но някои гъсти гел лакове покриват ноктите перфектно и в 1 слой. Винаги помнете, че при нанасянето на покритието, че всички слоеве на гел лака трябва да са много тънки, така че да не се напукват или набръчкват по време на полимеризация в лампата.


10. Как да отстраняваме гел лака върху кожата по време на маникюра? Най-често използваният начин е с избутвач. Докато гел лакът все още не е полимелизиран, той може много лесно да бъде отстранен. Не използвайте памук – той може да развали естетическия външен вид на маникюра.

11. Как да предпазим кожата от гел лака по време на маникюра? Най-простото нещо е да използвате силикон. Нанесете го върху кожата и кутикулите преди лакирването и след процедурата просто го премахнете като лента.

12. Защо четката на гел лакът става твърда? Четката може да се втвърди при попадане на UV лъчи или обикновена слънчева светлина. Ето защо, при работа е добре да се уверите, че всички материали са достатъчно далеч от лампата и не са изложени на пряка слънчева светлина.

13. Вреден ли е гел лакът? С правилна техника на работа, гел лакът може да бъде напълно безвреден и дори полезен, тъй като осигурява защита на нокътната плочка от агресивна среда и дръскотини.


14. Колко често може да сменяте маникюра? Колкото пожелаете! Вижте предишния въпрос.


15. Трябва ли да правя почивка между процедурите с гел лак? Ако се спазва правилна техника на покриване с гел лак и неговото последващо отстраняване, то тогава нямате нужда от „почивка“, от която нямате нужда. Задължително се прави такава, само когато ноктите се нуждаят от специално лечение.

16. Колко дълго издържа гел лакът? Това покритие запазва цялостта си средно 2 седмици, а някои гел лакове могат да се запазят дори до 5 седмици, в зависимост от базата и топът, които са използвани. Вижте параграф 8. Въпреки това трябва да внимавате за фактори като „остаряване на материала“. След 2 седмици покритието може да промени цвета си и да има неблагоприятни ефекти за нокътя. Ето защо всички производители препоръчват подмяна на гел лака веднъж на 3 седмици.


17. От какви фактори зависи устойчивостта на маникюра с гел лак? В 90% от случаите, трайността зависи от правилната техника при нанасяне, както и от избора на качествени база и топ. Но има и изключения, при които гел покритието може да бъде носено дълго от едни клиенти, докато при други възникват проблеми. Това се дължи на индивидуалните характеристики на организма. Проблеми с покритията възникват при хормонални промени като например бременност или приемане на някои лекарства. Причини, поради които могат да възникнат проблеми:

· Лошо извършена дезинфекция и дехидратация на ноктите.

· Кожата не е добре избутана и гланцът на естествения нокът не е премахнат естествения блясък на нокътя.

· Краят не е запечатан (запечатването на свободния край трябва да се извършва с основа, първият слой от гел лака и с топ).

· Краят на нокътя е запечатан с прекалено дебел слой гел лак (не запечатвайте свободния край с втория и третия слой цвят).

· Ноктите са покрити твърдо дебело с гел лак.

· Специфични характеристики на организма.

· Приемане на някакъв вид лекарства.


18. Какви материали са ни необходими за маникюр с гел лак? Маникюрът изисква: кърпи без косъм, пила 100/280 грид, буфер пила, обезмаслител, дехидрататор (ако е необходимо), праймер, база, гел лакове или бои, топ и разбира се, лампа за полимеризация.


19. Какво е необходимо за обезмасляване (дехидратация) на ноктите преди да се нанесе гел лак? Има 2 причини, поради което е необходимо да обезмаслите нокътната плочка, преди да положите гел лака. Първо: по време на дезинфекцията премахваме влагата, кожните мазнини и бактериите от повърхността на нокътя. По този начин предотвратяваме появата и развитието на гъбични заболявания под гел лака. Второ: по време на дезинфекцията се премахва от нокътя остатъчни прах от изпилването, който не позволява плътната спойка на изкуственото покритие с естествения нокът. Прахът може да бъде премахнат и с четка, но без обезмаслител гел лакът най-вероятно ще се отслои много скоро.

20. Как се обезмасляват ноктите? Ноктите се обезмасляват със специални продукти: обезмаслители, праймер или дехидрататор. Спирт, ацетон и течността за премахване на лепкав слой не обезмасляват плочката, защото съдържат примеси, които пречат на връзката между натуралния нокът и базата.


21. Задължително ли е да се използва праймер или обезмаслител? Да, това е необходима процедура, защото тези материали почистват нокътя, премахват прах, мазнини и бактерии. Без обезмасляване връзката между естествения нокът и базата няма да се получи.

22. Защо да изберете салфетки без власинки? Мога ли да използвам памучни дискове? Ако използвате памучни тампони, в процеса на работа след това е възможно да се появят малки косъмчета по ноктите, които да попречат на равномерното нанасяне на гел лака.23. Възможен ли е контакт с вода върху ноктите в процеса на работа при маникюр? По-добре е да нямате никакъв контакт с вода по време на маникюр. Тя може да предизвика отслояване и напукване.

24. Какво е база? Нанасянето на база е задължителен етап, защото:

· Това е задължителната връзка между нокътната плочка и гел лака.

· Не позволява на цветния пигмент от гел лака да проникне в слоевете на нокътната плочка и да я оцвети.

· Изравнява ноктите, скрива малките дефекти (изкривявания и дупки), осигурява гладко нанасяне на цветния гел лак.

25. Защо се нуждая от топ? Запечатването с топ също е задължително, защото: - Предпазва цвета на гел лака от напукване, надраскване и прави маникюра издръжлив. - Придава на маникюра невероятен блясък или матов ефект, в зависимост от това какъв топ е използван.


26. Колко време след полимеризацията трябва да премахнете лепкавия слой на топа? Трябва да изчакате минимум 30 секунди след като изкарате ръката от лампата. По време на полимеризацията микрочатиците в топа се нагряват, затова е необходимо да изстинат преди отстраняване на лепкавия слой.


27. Как да почистите кожата и кутикула? Не препоръчвам да изрязвате кутикула у дома. Създадени са специални средства за омекотяване на кутикула, които се слагат върху кожата и се държат така в подължение на около минута, след което кутикулите внимателно се избутват с помощта на избутвач. Течностите за премахване на кутикули забавят разстежа му, правят го по-добре поддържан и предотвратяват появата на гънки. Ако кутикулите ви са по-груби и дебели, препоръчвам да намерите майстор, който прави апаратен маникюр.


28. Каква е разликата между еднофазни и трифазни гел лакове? Маникюрът с трифазни гел лакове се извършва в три основни етапа: база – цветно покритие – топ. Еднофазните гел лакове не изискват нито нанасянето на основа, нито използването на финиш.


29. По-добре ли е да избера трифазно или еднофазно покритие? Имайте предвид, че еднофазните гел лакове не се нуждаят от база и топ, така че маникюрът с тях отнема по-малко време, но издържа по-малко. Трифазните гел лакове изискват повече време за работа, но имат и по-добри качества и са по-дълготрайни. Затова може да използвате трифазен гел лак дългосрочно и еднофазен – при липса на достатъчно време за маникюр. Съвет: покритието върху ноктите на краката издържа много по-дълго, отколкото това на ръцете, така че може спокойно да използвате еднофазен гел лак при педикюра. Ще спестите време за процедурата

30. Мога ли да намокря ноктите си веднага след маникюр с гел лак? По принцип, да. Но това важи само за маникюр с гел. Ако изграждането е с акрил, то в следващите 3 дни е добре да избягвате продължителен контакт с вода, както и да внимавате с някои движения, които могат да повредят ноктите ви, защото акрилът е материал, които изсъхва при контакт с въздуха, като в процеса на обработка той се втвърдява на 80%, а 100% втвърдяване се достига едва след няколко дни.

31. Защо гел лакът става на дупчици след полимеризация? Това е обикновено знак за лошото качество на материалите или резултат от несъвместимост на базата и гел лака. Най-добре избягвайте работата с такива продукти.

32. Защо се набръчква гел лакът? Това обикновено е признак за некачествен продукт, дебел слой при нанасянето или недостатъчна мощност на лампата, с която работите /важи само за UV лампи/.

33. Защо гел лакът се отслоява още първите дни след нанасянето? Най-вероятно (90% вероятност), проблемът се крие в началния етап при полагането на покритието: не сте подготвили и обезмаслили ноктите или не са спазени всички етапи за правилна работа с гел лак. Причината може да е и недостатъчното време за полимеризация или проблемни нокти, които изискват използването на дехидрататор. Друга често срещана грешка е да пропуснете да запечатате свободния край при нанасянето на базата и първия цветен слой.

34. Как да изберем лампа? Има 2 основни вида лампи за полимеризация на материали: UV и LED. UV лампите са по-евтини, но изискват повече време за сушене (2-4 минути). LED лампите са по-скъпи, но спестяват време (полимеризацията се извършва в продължение на 30 секунди до 1 минута) и електроенергия. Има и хибридни лампи, които са по-ефективни и с по-дълъг срок на експлоатация от изброените. Те комбинират различни видове светлина (например, UV-LED) и позволяват на полимеризацията на абсолютно всеки материал.

35. Възможно ли е да се комбинира гел лак с други изкуствени материали (акрилни прахове, бои)? Да, възможно е. Обикновено гел лакът се използва върху други изкуствени покрития, при нанасянето на които вече са използвани праймер и основа, необходими за прикрепянето им към естествения нокът.

36. Колко дълго може да се съхранява гел лакът? Срокът на годност на затворени гел лак, обикновено е 36 месеца. Срокът на годност на отворен такъв е не повече от 2 години. Все пак това зависи от производителя.


37. Как да съхраняваме отворен гел лак? Съхранявахте вече отворения гел лак далеч от всякакъв тип ултравиолетово излъчване, което може да доведе до втвърдяване на материала. Спазвайте температурния режим – не съхранявайте гел лака в твърде топли места. Не забравяйте да затваряте бутилката плътно след завършване на процедурата. За да направите това, то преди да я затворите, трябва да се уверите, че няма остатъчен гел лак върху бутилката. Ако тя е замърсена е необходимо да я почистите с кърпа без власинки, напоена с течност за премахване на лепкав слой.


38. Мога ли да използвам стикери или други материали за дизайн при маникюр с гел лак? Разбира се, можете. Обикновено декоративните елементи се полагат върху буферирано горно покритие, а след това се запечатват с база и топ. Ако дизайнът изисква няколко нива на декорацията, то всеки слой се запечатва с топ за междинно покритие.

39. Какво представлява геловата боя? Геловата боя е боя за дизайн на ноктите, идеална за рисуване на фини детайли. Често боите са много покривни и спестяват време и средства при използването. Геловата боя може да бъде използвана и вместо гел лак. При работа с гелови бои е необходимо да използвате специална четка, за предпочитане от изкуствен косъм. Консистенцията на геловата боя е по-рядка от тази на класическия гел. Не може да го замени, защото при нанасянето й на дебел слой, той няма да може да се изсуши добре в дълбочина.


40. Задължително ли е базата да бъде премахната при поддръжка? Не, не е задължително, ако при изпилването няма напукване и нокътят под нея не е променил цвета си.


2329 преглеждания

Cosmetics Bio LTD  Варна, България

cosmetics-bio@mail.ru

Produced by Cosmetics Bio LTD