• Cosmetics Bio

Най-често срещани въпроси за изграждане на ноктите.

Авторска статия от Евгения Александровна


В тази статия събрах най-често задаваните въпроси, свързани с гела и акрила.

1. Каква е разликата между гел и акрил? На първо място разликата е в материала. В първия случай той е под формата на гел, а във втория – акрилна пудра в комбинация с мономер. И в двата случая вискозният материал се разнася на ноктите с необходимата дължина и форма и след като се втвърди се оформя и изравнява. Гелът се втвърдява под въздействието на светлината от специална лампа, а акрилът – при контакт с въздуха, без да са необходими допълнителни устройства.

2. Кой е по-добрият вариант? Акрилът е по-траен, а изграждането може да се извърши без да е необходимо използването специално оборудване. От друга страна, работата с акрил изисква определени умения – бърза и точна работа при изграждане и оформяне, преди да се е втвърдил материала. Освен това, за да се използва акрилната пудра й е необходима специална течност – мономер. Въпреки, че се нуждае от сушене в лампа, гелът е много по-практичен. Геловете за изграждане се предлагат готови за употреба и не е необходимо да се смесват с друг материал. В допълнение, гелът е лесен за равномерно прилагане към нокътя.

3. Кое изграждане е по-добро? Ако за изграждането са използвани висококачествени материали, то няма голямо значение кой вариан ще предпочетете. Това зависи от избора на майстора и това, с какви материали е свикнал да работи той. Изградените нокти могат да бъдат носени дълго време, но за да запазят естетически вид е необходима редовна корекция.


4. Какво представлява корекцията? След изграждането, естествените нокти продължават да растат и в последствие в основата до кутикула образуват незапълнена зона, която прави ноктите да изглеждат неестествено. По време на поддръжката майстора нанася гел или акрил по нокътата плочка, като запълва и изравнява нокътя, регулира дължината на ноктите с пила за изкуствен материал. Важно е материалът да бъде подменян изцяло на всеки 2 месеца, за да се провери състоянието на естествения нокът – дали няма инфекции или задържане на прах и вода. В този случай изграждането се извършва на ново, което позволява формата на ноктите да бъде сменена.


5. Колко често е необходимо да се прави корекция? Това зависи от това колко бързо растат естествените нокти. Корекция се извършва средно веднъж на 2 до 4 седмици.

6. Има ли противопоказания за изграждане на ноктите? Изграждането както с акрил, така и с гел не се препоръчва при наличието на гъбична инфекция или травма. Не е добре да се изгражда при заболявания на имунната, отделителната, ендокринната и храносмилателната система, по време на курс с антибиотици или химиотерапия. Всички тези фактори могат да причинят изтъняване на нокътната плочка, в резултат на което нокътя да се деформира под тежестта на изкуствения материал. Друга причина, за да се откажете от изграждането е наличието на алергия към някоя от съставките в материалите.

Изграждане с акрил

7. Какво е необходимо за изграждане с акрил? При изграждане на нокти с акрил ще са ви необходими: обезмаслител, праймер, акрилна пудра, мономер, малък контейнер за мономера (за предпочитане с капак), четка с естествен косъм, топ, форми за изграждане, пила за естествен нокът с грид 180/240, буфер пила, пила за акрил/гел с грид 100/180.


8. Как да изградите ноктите с акрил? След стандартната подготовка на естествения нокът (корекция на дължината и формата на нокътя, отстраняване и почистване на кутикула), повърхността на нокътя се матира внимателно с буфер пила, за да се премахне естествения гланц. Повърхността се обработва с обезмаслител или праймер, докато изсъхва който, може да поставим формите за изграждане. Малко количество от мономера се излива в работния контейнер. Върхът на четката се потапя в мономер, след което и в акрилна пудра, за да се образува малко топче от акрилна пудра върху четката. Топката се разнася върху нокътя с помощта на четката, като се моделира дължината и формата на нокътя. Използва се малко количество акрил и се изравнява възможо най-бързо, тъй като под въздействието на въздуха акрилът бързо се втвърдява. Изграденият нокът не се суши в лампа, той се втвърдява сам след около 5-10 минути. Когато акрилът е напълно сух, внимателно се премахват формите и се изпилва свободния край на нокътя, а отгоре се заравнява. Завършените нокти се покриват с топ. Желателно е изграждането да се прави в стая с висок въздухообмен.

9. Как да смесим акрилната пудра с мономер? Акрилната пудра не се смесва с течността в буквалния смисъл. Това означава, че не е необходимо да смесвате веществата в работния контейнер или в палитра. При контакт на течността с пудрата, сместа започва да се втвърдява и ще имате само няколко минути, за да я приложите върху ноктите. Поради тази причина, пудрата и мономерът се смесват директно върху четката: тя се потапя в мономер, изцежда се излишното количество, след което внимателно само с едната страна на четката се събира малко от пудрата. Акрилът незабавно се превръща в пластмасова топка, готова за употреба. За да не се замърсява с прах и акрилна пудра цялата течност, при потапяне на четката, е необходимо да използвате малко количество от нея в отделен контейнер. Оцветеният прах е по-плътен и изисква по-голямо количство от мономера. Цветните пудри се смесват в приблизителни пропорции 1:1, а прозрачните – 1:2.


10. Възможно ли е да използвате база и топ, предназначени за гел, при изграждане с акрил? Да, но не забравяйте, че топът и базата, също като гела се полимелизират под въздействието на специално светлинно излъчване, за разлика от акрила. Затова при използването им ще Ви е необходима лампа.


11. Мога ли да използвам акрилна пудра при дизайн за техниката „декоративен пясък“? Да, разбира се. Всеки цвят акрилна пудра може да се комбинира с гел или гел лак. За да се получи ефекта на „декоративен пясък“, пудрата не се смесва с течност, а с помощта на избутвач или друга лъжичка се посипва върху течния гел лак или гел, след което дизайна се изсушава в мощна лампа. Не се покрива с топ, защото ефекта се губи.


12. Трябва ли да сушим акрилното изграждане в лампа? Акрилът в комбинация с мономера се втвърдява бързо под въздействието на въздуха, независимо дали е използвано специален вид лъчение. По този начин акрилното изграждане може да се направи без лампа. Въпреки това, ако покриете ноктите с гел за запечатване или гел лак, то този слой ще трябва да се изсуши в лампа.


13. Как да премахнете изграждане с акрил? Акрилът се премахва със специална течност на същия принцип като свалянето на гел лак, но течността, която се използва е различна.

Изграждане с гел

14. Какво е необходимо при изграждане с гел? За изграждане с гел ще са ви необходими: обезмаслител или праймер, течност за премахване на лепкав слой, пила за естествени нокти с грид 180/240, пила за изкуствени нокти с грид 100/180, UV лампа, форми за изграждане, база, топ, четка за гел и разбира се, гел.


15. Как да изградите ноктите с гел? Необходимо е да се почисти кожата и кутикула с помощта на избутвач, след което да се оформи нокътната плочка в свободния край и да се премахне естествения гланц. Нокътят се обезмаслява с помощта на специален материал. Когато ноктите са напълно сухи се покриват с база и се изсушават в UV лампа. Поставят се формите за изграждане. Нанася се гела като се оформя в желаната дължина и форма. Изсушава се в лампата. Премахвате лепкавия слой и изравнявате нокътя с пила с грид 100/180. Почистете праха с твърда четка и покрийте с топ. Полимелизирате в лампа и, ако е необходимо, премахвате лепкавия слой.

16. Каква е разликата между трифазен и еднофазен гел и кой вариант е по-добър? Трифазната система за изграждане с гел се състои от три различни продукта, които изпълняват специфична функция: база, гел, топ. При еднофазната система всички три функции се изпълняват от един продукт. По този начин процедурата е по-икономична. Все пак еднофазният гел е по-ефективен от трифазния, особено когато става въпрос за дълги нокти.


17. Мога ли да използвам база и топ на една марка, а гел на друга? Повечето производители препоръчва използванего на гелове с топ и основа от марката и не гарантират, че покритието ще запази свойствата си при комбинация с други марки. Въпреки това, практиката показва, че е възможно да се съчетаят материали от различни производители като продуктите са индивидуално подбрани.


18. Какво представлява гелът? За какво се използва? Моделиращия гел служи за удължаване на свободния край на изградения нокът. Може да бъде рядък, гъст или със средна гъстота. Има самоизравняващи гелове, работата с които е много по-лесна. Колкото по-гъст е един гел, толкова по-трудно се изравнява. Има и нови гелове, наречени „желе“ или „дъвка“. Те са много гъсти и не се разтичат. С такива гелове се работи по различен от класическия начин, но при правилна техника на работа може да му се придаде много равна повърхност, което спестява време при пиленето. Геловете се използват при комбинация с база и топ. Може да комбинирате цветни, камуфлажни, прозрачни и други гелове при работа.

19. Какво представлява камуфлажният гел? По принцип, камуфлажните гелове се използват за основа при френски маникюр и се произвеждат в широка гама розови нюанси. Основата им задача е да маскират недостатъците на естествената плочка. Камуфлажните гелове могат да са еднофазни или трифазни, както и с различна консистенция.


20. Възможно ли е да удължим ноктите с цветен гел? Това зависи от плътността на цветния гел. Тъй като основната функция на тези гелове е рисуването на декоративен дизайн върху изградени нокти, те често имат по-течна консистенция.


21. Каква е разликата между гелови бои и цветен гел? Геловите бои обикновено са по-течни и могат да бъдат нанесени в много тънък слой. Цветните гелове, нанесени дори и в 1 слой, създават обем. Цветните гелове се нанасят върху основния гел директно върху лепкавия му слой. След полимеризация се изпилява, буферира и се покрива с топ. Геловите бои се използват вместо гел лак или за декоративен дизайн на ноктите.


22. Защо е необходимо да буферираме ноктите преди полагането на изкуствен материал? Основната цел на буферирането на нокътя е да се създадат микроскопични драскотини по повърхността му. При нанасяне на база, тя прониква в тези неравности, така че изкуственото покритие може да се захване по-здраво. Освен това, грубата повърхност попива по-добре обезмаслител, дехидрататор и праймер, което подобрява ефекта. С помощта на будерирането, още, се премахват и микробите по нокътя.

23. Каква е разликата между изграждане с форми и изграждане с удължители? Формите служат за временна опора за полагане на гел и се премахват веднага след полимеризацията на подложката в лампа. Удължителите се залепват директно за нокътната плочка със специално лепило и остават през целия период на носене на изграждането. Тъй като формите се поставят под нокътя, задължително условие при тяхната употреба е наличието на минимална дължина на свободния край (2 мм.). удължителите могат да бъдат използвани за изграждане дори и при много къси нокти.


24. Как правилно да избера и поставя форма? За да се получи естетически правилна и равна форма на нокътя, то формата трябва да се сложи под нокътя така, че да продължи линията на естествения нокът, а не да се движи нагоре, надолу или настрани. В допълнение, не трябва да има празно пространство между формата и свободния край на нокътя. Обикновено, формите имат един универсален размер и се приспособяват към плочката на всеки пръст непосредствено преди изграждането. За да опростите задачата е необходимо първо да изпилите свободния край на нокътя в симетрична овална форма. Ако работите с еднократни хартиени форми, ще трябва да обърнете внимание на дъгата, която се образува при огъването на шаблона. Много важно е да го държите кръгъл, без гънки. Все пак това правило има и изключения – при дефектни нокти или при специални форми за изграждане.


25. Как да използваме удължители? Удължителите се прикрепят със специално лепило директно върху нокътната плочка. Не се поставят върху целия нокът, а по близо до свободния край. Отстъпа от кутикула до началото на удължителя е околко 2/3 от дължината на нокътя. По този начин има достатъчно място, за да се изравни границата между върха и нокътната плочка.

26. Каква четка трябва да използвам при изграждане? Най-добре е да подберете плътна четка, за предпочитане със синтетичен косъм, тъй като с естествен, работата с по-гъст гел ще е по-трудна. Колкото по-твърда е четката, толкова по-лесно е разпределянето на гела по повърхността на нокътя. Най-добре е да използвате четки с номера от 4 до 6. Формата на четката може да бъде кръгла, плоска, тънка или наклонена капсула, в зависимост от техниката и предпочитанията на майстора.


27. В каква лампа да полимелизирате и колко дълго? Преди да полимелизирате трябва внимателно да разгледате опаковката на гела. Ако няма специална маркировка или на гела е посочено само UV, то той може да се втвърдява само под въздействието на UV или хибридна лампа. Етикет с обозначение LED, показва, че най-добре гелът може да бъде полимелизиран в LED лампа. Съответно, LED/UV маркировката показва, че гелът е универсален и изсъхва добре при всяка лампа. Обърнете внимание, че стандартните UV гелове не могат да се полимелизират в LED лампа! Средното време на такъв гел в UV или хибридна лампа е 3-5 минути, в зависимост от дебелината и цвета на покритието. Пигментираните гелове се сушат по-дълго от прозрачните. Гел, предназначен за LED лампа се полимелизира по-бързо – 1-2 минути.


28. Защо пари гелът на ноктите по време на полимеризация? Процесът на полимеризация (втвърдяване) на гела е комплекс от химически реакции, които се провеждат с освобождаването на голямо количество топлина, поради което гелът пари. И въпреки разпространените митове, това чувство се причинява от абсолютно всички гелове, от някои - по-силно, от други – по-слабо. От какво зависи?:

· Първо, зависи от химичния състав на гела.

· От дебелината на покритието – при по-дебел слой гел, паренето ще се усети по-силно.

· От мощността на лампата – колкото по-мощна е, толкова по-силно се усеща паренето.

· От наличието на базов слой. По правило, базата се нанася в тънък слой, затова по време на полимеризация при нея няма усещане за болка. При полимеризацията на следващите по-плътни слоеве тя няма да предпази ноктите от топлината и изгарянето.

· Пето, от състоянието на ноктите. Тънките и повредени нокти са по-податливи на температурни ефекти.

29. Мога ли да намаля чувството на парене? Да. Необходимо е внимателно да следите тейниката при изграждане. Използвайте само висококачествени материали, не препилвайте ноктите прекалено и нанасяйте гела по-тънко.

30. Какво е лепкав слой? Защо, кога и как да го премахвам? По време на полимеризация на гела върху повърхността му се появява лепкав слой – дисперсивен слой. Това е остатъчна реакция от химическите изменения при сушенето в лампа. Премахва се само преди изпилване на гела и след използването на топ с лепкав слой.


31. Как да премахнем гелът? Гелът, за разлика от гел лак или акрил не е разтворим в ацетон. Изградените нокти се свалят само чрез пилене. За целта се използват пили с гридове 80-100, 150-180. В салоните се използват електрически пили – фрезери. За да се опрости процедурата, свободния край на изкуствените нокти се подрязва с помощта на гилотина, след което остатъкът се изпилява. Необходимо е да работите с маска, като е препоръчително в същото време да използвате и прахоуловител. Прахът от гела е токсичен и в последствие продължителната работа може да предизвика алергични реакции.

1266 преглеждания

Cosmetics Bio LTD  Варна, България

cosmetics-bio@mail.ru

Produced by Cosmetics Bio LTD