• Cosmetics Bio

Отново на наболялата тема "да накисваме или да изпилваме?"

Авторска статия от Евгения Александровна


Веднага ще кажа, аз лично работя само с фрезер (електрична пила), с който изпилвам както гел и акрил, така и гел лак. И ноктите на моите клиенти са здрави, не са припилени или на дупки.

Има много въпроси, спорове и дискусии по темата, кое всъщност е по-добро и по-безопасно за нокътната плочка – накисването на гел лака с течност, съдържаща ацетон или изпилването му с фрезер. Работата е там, че когато премахването на гел лака се извършва с помощта на накисване, това води до неприятни за ноктите последици. Те стават тънки, пресушени и започват да се отделят. Майсторите, които практикуват такова премахване на гел лак, казват, че това е нормално явление и че ноктите на всички трябва да "почиват", за да се избегнат гореспоменатите последици, както и че гел лакът по презумпция е вреден за ноктите.

Всичко това е глупост. Покриването с гел лак не вреди на ноктите, а напротив - предпазва ги от всякакви външни влияния. Ноктите страдат по-често от неправилното отстраняване на гел лака.

Нека да започнем с факта, че днес съществуват марки на високо ниво, в които гел лаковете по принцип не се разтварят. Това е гел лак, който не се поддава на въздействието на ацетон.


Какво е ацетонът? Ацетонът е безцветна, течна, летлива течност с характерен остър мирис. Това дразни лигавицата. Дългосрочното вдишване на големи концентрации на пара води до възпаление на лигавиците, токсичен белодробен оток и пневмония. Ацетонът е силен обезмаслител, който при контакт с кожата веднага я изсушава. Представете си какво се случва с кожата и ноктите, когато са изложени на ацетон в продължение на 10-15 минути, което е средното време за накисване на акрил или гел лак. Дори ако не се усеща миризма на ацетон в течността, която използвате, за да разтворите геловия лак, това не означава, че той не е там. Той е навсякъде, дори и в течности за отстраняване на лак, означени като продукт "без ацетон" и това е така, защото нищо друго няма да разтвори нито лак, нито гел лака.

Какво е нокътната плочка? Нокътят се състои от кератин и протеин. Протеинът съдържа сяра и колкото повече е тя – толкова по-здрави са ноктите. Освен сярата, в състава на ноктите влизат: хром, цинк, калций, фосфор и селен. Между отделните слоеве кератин в състава на нокътя има и мазнина, и вода. Тези съставки между слоевете правят нокътя гъвкав и лъщящ.

Именно затова след снемането на гел лак с течност, ноктите са много сухи и чупливи. Ацетонът просто ги обезмаслява и премахва почти цялата влага от структурата им. Лесно е да си представим последствията: ноктите започват да се ронят, да се разслояват и пукат, което е много пагубно за ноктите.

Разбира се, след време ноктите израстват, но обикновено след отстраняване на лака, те биват отново покривани и по този начин се запечатват отново и отново, което възпрепятства тяхното възстановяване. Има случаи , в които гел лакът или изграждането дори може да спаси, крехките и разслояващи се нокти, които създават дискомфорт. Те биват затворени и в крайна сметка с правилния подход пораства здрав нокът. Следователно безопасно ли е да се разтварят гел лакът и акрилът?


Нека да разгледаме варианта с изпилването с фрезер. Сега все повече майстори започват да работят с този тип пила, както и с допълнителното защитаване на нокътя, слагайки каучукова база, която от две години активно се предлага на пазара. Важното и същественото при нея е, че е много гъста и укрепва даже и най-меките и чупливи нокти. Когато лакираме с гел лак при вече нанесена каучукова база и в последствие решим да го премахнем, изпилваме само цвета, без да пипаме базата и по този начин няма никакво влияние върху самия нокът! Следователно, нокътят остава в същото състояние - непокътнат и недокоснат.


Нека сега погледнем и случаите, в които използваме течност. Тогава ние трябва да буферираме нокътя всеки път, което със сигурност не е благоприятно за него. С буфер пила се минава веднъж или на всеки 2-4 седмици, а като се има предвид факта, че нокътят напълно израства до 6 месеца, представете си колко пъти ще трябва да го буферираме, докато той порасне. След това отново използваме база и го покриваме с цвят. С пилата нещата стоят по съвсем друг начин. Ние запечатваме нокътя и той, които вече е покрит с база не се пипа, докато не порасне.

Обикновено в България маникюристките винаги търсят бази и гелове, които се свалят с течност без дори да се замислят за миг - след като тази течност разяжда гела и базата какво тя може да причини на естествения нокът и упорито продължават да търсят точно такива продукти, което е необяснимо и безкрайно безумно. Сваляйте базата само с електрична пила или със специална пила за гел лак, и то пила, която щади естествения нокът и не си разяждайте ноктите, с каквито и да е течности. И ще видите, че естественният ви нокът ще стои жив и с нормална дебелина, ще е здрав и няма да се рони.

189 преглеждания

Cosmetics Bio LTD  Варна, България

cosmetics-bio@mail.ru

Produced by Cosmetics Bio LTD