• Cosmetics Bio

Статия от журнала

Наскоро се натъкнах на интересна статия в едно списание за маникюр от една много извесна компания. Учителят и главният маникюрист на тази компания ни казват на какво трябва да обърнем внимание, за да разберем дали маникюристът е професионалист. Под тази статия са включени и моите коментари.

9 примера как да разберете, колко компетентни са дистрибуторите, представителите и учителите.

Броят на момичетата, които правят сами маникюр, всеки ден става все по-малък. И това не е изненадващо: днес предлагат маникюр на всеки ъгъл и сертифицирани майстори се появяват като гъби след дъжд. Но наистина ли са толкова добри тези нови салони? И доколко майсторите, работещи в тях са професионалисти? Научихме от един такъв професионалист кои са най-често срещаните грешки, които правят майсторите на маникюр.


1. Майсторът използва грешната пила.

Вашият маникюрист използва твърде едра пила. Абразивността (твърдостта) на пилата за естествените нокти не трябва да бъде под 240 грид. Ако нещо ви притеснява, попитайте майстора с каква пила работи и след това си направете изводите.


Точно така - ако изпилвате естествен нокът без покритие, тогава твърдостта на пила трябва да бъде в диапазона от 180-240 единици.

Но! Ако майсторът е премахнал покритието до базата и трябва да премахне дължината на нокътя, ще трябва да използва по-едра пила. Пилата за естествени нокти при тази задача просто не може да се справи. Така че, не е нужно да се паникьосвате, ако майсторът е взел по-груба пила.

2. Майсторът използва препарати с високо съдържание на ацетон.

Вашият майстор използва течности с високо съдържание на ацетон. Струва си да се отбележи, че използването на такива продукти изсушава ноктите, което води до чупливостта им. Определянето на процента ацетон в салон за красота, е трудна задача, почти невъзможно, но има два параметъра, чрез които може да се ориентирайте: по силната миризма на разтворителя и съдържанието, поместено в стъклена бутилка. Последният параметър показва, че концентрацията на ацетона е твърде висока, за да се използват пластмасови опаковки.


Премахването на гел лак с ацетон е лоша идея. Надявам се, че и преди сте го знаели. Ако не, тогава вече знаете. По тази тема имам и детайлна статия в същата страница.

Но практиката показва, че не можем да се откажем от ацетона на 100%.Понякога при мен идват клиенти с класически лак, който не е гел лак, и който се люпи още на втория ден. За да се отстрани този лак трябва да се използва течност. Да, аз го правя. Всички останали видове покрития препоръчвам да снемате само с електрична пила, освен ако, разбира се, не искате да разваляте ноктите си.

И ето още нещо: няма препарати с високо съдържание на ацетон. Процентът на ацетона винаги е постоянен. Това е като водката – при нея няма високо или ниско съдържание на алкохол. Винаги има точно 40% нито повече, нито по-малко. При ацетона е същото - в течността за отстраняване на ацетонов лак, има точно толкова, колкото е необходимо за разтварянето на покритието. Ако ацетонът е по-малко, той просто не може да разтвори покритието.


3. Майсторът запилва ноктите ви преди нанасяне на покритието.

Преди да покрием с гел лак не е необходимо да пилим ноктите. Ако вашият майстор внимателно минава ноктите преди нанасяне на покритието, избягайте от него. Освен ако, разбира се, не искате да станете собственик на тънки и крехки нокти.


Не е нужно да пилим естествените нокти. Но ако майсторът вземе мека пиличка (буфер пила), за да изравни ръбчетата от базата или просто, за да ги буферира, тогава не е нужно да бягате от него. Отпуснете се, той прави всичко правилно ; ). И това е задължителна процедура преди да нанесем обезмаслител/праймер.


4. Майсторът премахва гел лака с електрична пила.

Ако премахнете гел лак с електрична пила, рискувате сериозно да нараните нокътя, да го направите тънък и крехък. Повечето гел покрития са напълно разтворими със специални течности за отстраняване и дори не изискват запилване на горния слой.


Ако използвате апарата за гел лак "вие рискувате сериозно да нараните нокътя, правейки го тънък и крехък". Вместо това ужасно устройство използвайте "специална течност" от компания ХХХ и ще бъдете щастливи. Да, точно сега))

Ето какво искам да кажа аз по този въпрос: Авторът на статията е експерт по продуктите на своята компания. Компанията просто популяризира своята "специална течност за премахване" на пазара, затова и не препоръчват да премахвате гел лак с обикновена или електрична пила .

А тази течност за отстраняване е обикновен ацетон, които използваме за отстраняване на обикновени лакове. Ако сравните състава на "специалната течност" и обичайната течност за премахване на лак, то той ще бъде един и същ. Просто реклама и нищо друго. А така работи всяка компания. Затова трябва да мислим логически, преди да се доверяваме на някой от производителите.


5. Майсторът използва евтина лампа.

Използването на евтина лампа за изсушаване на гел-лак е прекият път към сухи и чупливи нокти. По правило лампите с ниска цена са оборудвани с лампи, които генерират твърде много радиация и са ужасно вредни за ноктите. Дори да бъдеш непрофесионалист в този бизнес, лесно можеш да идентифицираш "грешната" лампа: по време на сушенето на ноктите ще усетиш парене, а кожата след завършването на процеса леко ще избледнее.


След това ни разказват за "грешната" лампа. Позволете ми да попитам коя е правилната лампа? Вероятно това е лампата от компания ХХХ?)

Най-силната лампа на тази фирма е 36 W. Силата на моята лампа е 64 W. Моята и тяхната лампа светят по еднакъв начин, но моята е в два пъти по-силна. Тук просто не става въпрос за мощността на лампата ...

По въпроса за вредата, която нанася излъчването на лампата, мога да гарантирам, че такава няма. Първо, защото мощността е твърде малка, за да навреди. И второ, защото вече от няколко години на пазара се предлагат лампи с Black light, които са безопасна и безвредни. Просто компанията се опитва да продаде слабите си лампи, от старо поколение, но на високи цени. Най-важното е, че повечето лампи при тях са ЛЕД. А ние много добре знаем, че има много продукти, които се пекат само на УВ, затова по-добре за нас е лампата да е комбинирана.

Паренето на ноктите в лампата по време на изпичане е нормално. Паренето е естествен процес по време на втвърдяване на материалите върху ноктите. Когато ние слагаме ръката си в лампата, по въздействието на светлината, изкуственото покритие започва да се нагрява. И при работа с каучукови бази и мощна лампа, този процес става по-бърз, отколкото в тяхната слаба лампа. И затова според тях това е „грешната лампа“. Освен това, фирмата не предлага хубава гъста каучукова база. А това означава, че ние слагаме обикновен тънък слой, следователно няма какво да се нагрява и да пари. По този начин обаче, не получаваме и хубаво, качествено и издръжливо покритие. Предполагам, че повечето от вас са разбрали, че каучукови бази са много по-издръжливи от обикновените, които са и по - течни.

6. Майсторът смесва продуктите от различни производители

Ако вашият майстор използва база на един производител, цветът на другия и топ от третия, спрете да го посещавате. Такова смесване на материалите нарушава технологията - вероятността от непредсказуема химична реакция е висока, което може да доведе до сериозно увреждане на ноктите.


Това е най-любимата приказка на всички производители. Всъщност практиката показва, че смесването на материали от различни производители е възможно и по този въпрос бих се аргументирала така:

Според технологията, всеки покривен слой (база, цвят, топ) се изпича отделно в лампата. След изсушаване материалът се втвърдява и става инертен. Следващият слой се прилага, само когато предишният се е втвърдил. Когато долният слой се втвърди, всеки следващ не може да направи каквато и да била реакция с предходния.

Чрез своите химични свойства, изпеченият слой е подобен на пластмаса. В този случай да се твърди, че ноктите се увреждат и са възможни непредсказуеми химични реакции, е като да покриеш парче от пластмаса със слой боя и да изчакаш кога ще гръмне. Е, глупостите са еднакви)). Но производители искат вие да купувате само от тях. Затова тази приказка винаги е популярна.

Освен това, аз забелязах, че няма нито една компания, която да произвежда абсолютно всички материали качествено. Все ще има нещо, което да не е добре направено. А ние трябва да търсим и предлагаме само най-издръжливите материали за нашите скъпи клиенти.

7. Майсторът не използва крем и олио за навлажняване на ноктите

Ако целта ви е хубав маникюр и здрави нокти, тогава не може без овлажняване. Особено, ако сте фен на гел лак или изграждане на ноктите. Професионалният майстор винаги има в арсенала си масло за кожички в комбинация с различни кремове за ръце и нокти.


Тук съм съгласна. Маникюрът е завършен, когато майсторът използва масло за кожички и крем за ръце. Ако маникюристът не направи това - това е лош подход.

8. Маникюристът премахва изградени нокти с пила.

Рязане на акрилни нокти - каменна ера! Съвременният акрил е перфектно разтворим със специални средства, а отрязването на нокти, покрити с акрил може да причини сериозни увреждания на естествените ви нокти.


Не само, че е необходимо, а и трябва да изпилите ноктите с пила. Това се отнася не само за акрила, но и за гел и гел-лака. Но не и за авторът на статията, който с цел да популяризира „специалното си средство“ за премахване на акрил, умишлено скрива възможността да се отрежат изградените нокти, както и да се изпилят с обикновена или електрична пила. А с нея професионалистите почистват и кожички.

Ако премахнете покритието със "специална течност", както предлага авторът, лесно можете да изгорите химически кожата, да изсушите и повредите ноктите си, защото "специалното средство за защита" съдържа ацетон. Вие нали не смятате, че акрилът, гелът или гел лакът могат да се разтворят с някакви безвредни течности. Основното активно вещество на всяка такава течност е ацетонът. Вече писах за това.

9. Майсторът ви изгражда прекалено дълги или твърде дебели нокти

Твърде дългите нокти (ако дължината им надвишава дължината на естествената нокътна плоча) са доста травматични. Те се превръщат в т.нар. "Лост" и когато се подлагат на механично действие, те не само се чупят, но и наранят естествения нокът. И прекалено голямата дебелина на акрила или гела оказва натиск и забавя растежа на естествените нокти.


Да разгледаме по-детайлно този пункт.

1. Дългите нокти са травматични. Наричат ги "лостове", свързват ги с механични влияния и други от вида глупости ... Интересно е, дали в компанията ХХХ са чували за "архитектура на нокътя"? Очевидно не, след като си позволяват да бълват глупости.

Ако естественият ви нокът е по начало тънък, плосък, има неравности, тогава е логично, когато расте малко, лесно да го разкъсате. Не, не защото ноктите ви са толкова крехки - причината е друга. Тънките и плоски по природа нокти имат погрешна архитектура и затова се чупят.

И каква тогава е правилната архитектура на ноктите ще ме попитате?

Ето, тази: 1. Правилната форма на ноктите е полу-дъга.

Да се даде на тънките и плоски нокти правилна форма е възможно. Това се прави с помощта на база, а начинът е „капка – оформяне на апекс “. Но фирмата ХХХ има само една база. Тя е течна и леко се разтича върху ноктите, повтаряйки всички нередности и завои на нокътя. Тяхната база няма да успее да сработи и да даде на нокътя правилната форма. Но, за да се изплъзнат от неловкото положение, в което са, компания ХХХ създава мита за невъзможността да се сложат дълги нокти и казват, че ще се изпочупят.

Ако нокътят е покрит с некачествена база в комбинация с тънки, плоски и къси нокти, след свалянето на такъв продукт и нанасянето на каучукова качествена база и гел лак, ще останете приятно изненадани от резултата. Ноктите ви ще бъдат красиви и освен това ще имат естествена дебелина.

2. За дебелината на покритието.

Погледнете ноктите си и си представете как растат. Те растат от кутикула.

И сега вижте къде майсторът покрива. Точно така, на самия нокът.

Закрива ли покритието, за да предотврати растежа на ноктите? Разбира се, че не!

И какво ще кажем за дебелината? Представете си колко килограма материал трябва да поставите на ноктите си, така че това покритие да започне да натиска ноктите и те да започнат да растат по-бавно. Ето, пак глупости))


Когато за първи път прочетох тази статия, си помислих, че е написана през 2009 г. Или още по -рано, когато ползваха само акрил, пилиха ги на ръка с обикновени пили и те не знаеха, че е възможно да се премахне покритието дори без фолио и ацетон. Но тази статия е писана през 2017 година. Направете си изводите сами. Какви професионалисти има и какви приказки приказват. Особено, когато си начинаещ майстор и все още не си се ориентирал в тази сфера.

Споделяйте и своите наблюдения и митове, с които сте се сблъсквали в нашата сфера, за да обменим опит))

84 преглеждания

Cosmetics Bio LTD  Варна, България

cosmetics-bio@mail.ru

Produced by Cosmetics Bio LTD