• Cosmetics Bio

Традиционни форми на ноктите при изграждане

Авторска статия от Евгения Александровна


Нека започнем прегледа с най-популярните и класически форми на ноктите. Те са разбираеми, технически опростени и имат естветвен вид, поради което са и най-популярни.

Овална форма. Характерните особености на овалната форма са паралелни странични линии и заоблен връх. Това е най-традиционната и проста форма. Тя подхожда на нокти с всякакво очертание на нокътното легло – овално, трапецовидно, квадратно и т.н. Овалната форма визуално удължава късите нокти и прави прекалено широките нокътни плочки да изглеждат по-малки. Най-добре изглежда на нокти със средна дължина.

Квадратна форма. Характерните особености на квадратната форма са паралелни странични линии, прав връх и остри ъгли по краищата. Тази форма е перфектно решение за френски маникюр. Тя е най-търсената форма, както за изграждане, така и при оформянето на естествения нокът. Не е подходяща форма за жени с широки нокти, тъй като плочката ще изглежда още по-масивна. Предпочитана е за нокти със средна дължина.

Заоблен квадрат. Характерните особености на тази форма са паралелни странични линии с прав връх и леко заоблени ъгли. С еднакъв успех формата може да бъде направена както върху естествени, така и за изкуствени нокти. Заобленият квадрат, също като овала, е подходящ за почти всякакви нокти. Изглежда най-добре на къси и средно дълги нокти.

Бадем. Характерните особености на формата са, че странични линии от началото на свободния край се насочват към центъра в края на плочката, който трябва да е леко заоблен. Въпреки естествеността и простотата на формата, тя всъщност е доста трудоемка и е възможно при невнимателно пилене да се наруши симетрията или структората й. Изглежда най-добре на изградени нокти, защото изисква подходяща дължина и правилно оформена С-извивка. Подходяща е само за дами с дълги нокти, тесни нокътни плочки и дълги тънки пръсти.

Балерина. Характеристики – трапецовидна форма със странични линии на нокътя, които постепенно се насочват към центъра в края. Върхът на нокътя има права линия с остри ъгли. Тази форма е вид хибрид между формите „квадрат“ и „бадем“. Визуално напомня на обувките на танцьорите, поради което е и наричана по този начин – „балерина“. Има и друго име – „ковчег“, отново поради характерния контур. Подходяща е за всеки контур и нокътна плочка. Трудна е за изпълнение върху естествени нокти, изглежда най-добре и е по-устойчива при изградени нокти. Дължината може да бъде индивидуално избрана според нуждите на клиента. Колкото по-дълги са ноктите, толкова по-тесни трябва да са в края.

ВАЖНО! Преди да подберете формата е от изключително значение да прецените естествената форма на пръстите и ноктите на клиента. Неподходящо оформените нокти могат да съсипят ефекта от дори и най-красиво направения маникюр.

Екзотични форми на изградени нокти. Изкуственият материал е добро решение, което позволява създаването на различни, понякога много екстравагантни форми, които са невъзможни за изпълнение върху естествени нокти. Такива нестандартни форми изискват определено моделиране, което е няма как да бъде приложено при работа с естветвена плочка. Такива вариации на формите се осмеляват да носят само смели момичета, които не се страхуват да шокират обществеността. Ще разгледаме най-популярните такива при изграждането на ноктите.

Стилет. Характерни особености са дългите конусовидни нокти с прави въбове, насочени към центъра на върха, където формират много остър ъгъл. Профилът също има прав контур. Приличат на кинжали, откъдето идва и името им. Това е най-разпознаваемата форма от групата на екзотичните варианти. Подходяща е за екстравагантни дами, които обичат да привличат вниманието към себе си. Изглеждат доста провокативни, но въпреки това не са вулгарни. Такива форми се нуждаят от зрелищен дизайн и ярки цветове. Изглеждат добре на нокти с всякава форма на нокътното легло. Подходящата дължина е „колкото повече, толкова по-добре“.

Пайп (тръба). Характерни черти – същото очертание като форма „стилет“, но за разлика от тях, „пайп“ има по-слабо изразен наклон на страничните ръбове, а върхът има бадемовидна форма. Формата много напомня тръба, откъдето идва и името й. Въпреки принадлежността си към групата на екзотичните форми, тя изглежда много елегантна. Подходяща е за всяко нокътно легло. За предпочитане се носи с голяма дължина на ноктите.

Бриджит. Типични особености са правият страничен ръб, който рязко се стеснява от средата и се образува остър ъгъл в центъра на върха. Формата е хибрид между „квадрат“ и „стилет“. Тази форма е много сложна за изпълнение и изисква определен опит. Дизайнът е почти задължителен, но трябва да бъде опростен – 2, 3 цвята, така че визуално да не натоварва вече сложната форма. Подходяща е за всякакви нокти. Необходимата дължина трябва да е оптимално дълга.

Пеперуда (пеперудени крила). Характерни особености – външните странични ръбове имат формата на триъгълник, като първо се разширяват, а след това рязко се стесняват към центъра на върха, като по този начин образуват формата на крило на пеперуда. Това е най-трудната за изпълнение форма. Изглежда необичайно нежна и красива. Не е особено подходяща за ежедневието. Най-добре е да се създаде за специално събитие или тържество. Подходяща е за всякакви пръсти и форми на ноктътното легло. Изглежда най-добре при изграждане на дълги нокти или нокти със средна дължина. Изисква ярка украска и дизайн.

Разбира се, има още много форми, различни от изброените, но реших да опиша само най-често срещаните. Съществуват и други възможности, но те се различават много малко от изброените до тук или представляват съчетание от две или три форми от тях.


Надявам се, че моите знания и наблюдения са били полезни за вас. Пожелавам на всички хубав ден и прекрасен маникюр!

247 преглеждания

Cosmetics Bio LTD  Варна, България

cosmetics-bio@mail.ru

Produced by Cosmetics Bio LTD